RECURRING » Gyilkos elmék ( + érdekességek )

Leírás: A Criminal Minds története az FBI egyik különleges részlegéről szól. A csoport feladata nem kevesebb, mint az ország bűnöző állományát, valamint a bűnözésre hajlamos személyeket analizálni, a különösen veszélyeseket kiszűrni és megállítani, mielőtt újra lecsaphatna. Jason Gideon ügynök a viselkedésanalízis legelismertebb tekintélye, míg Aaron Hotchner speciális ügynök különleges módszereivel képes hasznot húzni és feltárni az emberek legféltettebb titkait is. Derek Morgan a megszállott, fanatikus bűnözőkre specializálódott, Dr. Spencer Reid (Matthew Gray Gubler), a meg nem értett zseni pedig, akinek a szociális IQ-ja legalább olyan alacsony, mint amilyen magas az értelmi intelligenciája, maga a két lábon járó lexikon. Elle Greenway (Lola Glaudini) a saját előéletéből kiindulva nemierőszak-bűntényekre szakosodott.
Nem olyan régen, pár hete unalmamban elkezdtem olyan sorozatokat keresni, amik hasonlítanak a Gyilkos elmékre, és bele futottam abba a mondatba, hogy "Aki ezt állandóan nézi, annak biztos van valami baj a fejével.". Határozottan kijelentem, hogy nekem nincs semmi baj a fejemmel, ez azonban egy kicsit elgondolkodtatott, mert igen is van benne valami.


Ennek a sorozatnak meg van az a fajta hatása, hogy az őrületbe tudja kergetni az embert, éppen ezért van olyan, aki eltudja viselni, vagyis szereti a sorozatot, és vannak azok, akik inkább messziről kerülik. Gyakorlatilag bele látunk azoknak az embereknek a fejébe, akik hajlamosak arra, hogy gyilkosságot, vagy egyéb más borzalmas tettet tudjanak elkövetni. Épp ezért a "gyenge", mimóza lelkű embereknek egyáltalán nem ajánlanám, mert vagy sírva menekülnek tőle, vagy pedig felfedezi énjének egy olyan részét, amit korábban nem ismert.
Érdekesség, hogy az első két évadban játszó Mandy Patkin, aki Jason Gideon-t alakította, azért hagyta végül ott a sorozatot, mert eleinte nem hitte volna, hogy ennyire nyomasztó lesz.

Már kicsi korom óta szeretem az ilyen fajta nyomozós sorozatokat. Anyával rengeteget néztünk a tv-ben. Mindig is érdekelt az, hogy mi zajlik egy gyilkos fejében, hogy miért teszi azt, amit tesz. Mi az oka rá, mi váltotta ki a tettét. Ez a kíváncsiságom egyre csak nőtt az évek alatt, aztán rátaláltam erre a sorozatra, és a kíváncsiságom végre csillapításra került.

Már kb 1 éve nézem kisebb-nagyobb megszakításokkal. Annak ellenére, hogy nagyon szeretem, ez az egyik a melléksorozataim közül, amiket akkor veszek elő, amikor nincs más, vagy éppen csak újra rám jött az, hogy nézni kéne. Jelenleg a 11. évad közepe felé tartok, és most éppen mellékesbe nézem. Leginkább így ebéd, vacsora közben (Tudom, hogy nem egészséges evés közben bármit is nézni, mert attól csak többet eszünk, meg még mit tudom én, hogy milyen káros hatása van, de őszintén ki nem csinálja ezt, ha egyedül eszik?) szoktam nézni, mivel ezt szinkronosan nézem, és ha bekapcsolok egy koreai drámát, akkor arra figyelni kell, hogy mit mondanak, itt meg nem kell kimondottan rátapadni a képernyőre, hogy értsd mi történik.
A szereplőket nem fogom külön kiemelni, mert elég sok van belőlük és az évek során váltakoztak is. Most jelenleg ott tartok, hogy mire megszoknák egy újat, elmegy, vagy jön helyette másik. Az utóbbi időben már inkább próbálok nem nagyon oda figyelni ezekre a váltásokra, bár némelyik szereplőt most éppen nehezebben tudom elviselni.

Összességében mindenkinek ajánlom, aki szereti a bűnügyi sorozatokat, és azokat, amelynél nincsen minden rész tele a szereplők magánéletével. Vannak persze kimondottan karakter központú részek, de a legtöbb az inkább egy-egy bűnüggyel foglalkozik, a magánéletet letudják a rész elején meg a végén, néha a közepén.

És a végére néhány érdekesség:

1. Amikor Rossi először feltűnik a sorozatban, éppen lelő egy kacsát. Ezzel arra akarnak utalni, hogy ő tölti be mostantól Gideon szerepét, aki nagy madárkedvelő volt.

2. Garcia azért szereti a színházat, mert a színésznő, aki őt alakítja, szereti azt.

3. Eredetileg Quantico lett volna a sorozat címe.

4. Matthew Gray Gubler rengetegszer jelentkezett Dr. Reid szerepére, mert mindig visszautasították azzal a kifogással, hogy nem megfelelő a szerepre. Most már el se tudnánk képzelni mást a helyében.

5. Morgan és Garcia azért beszélnek így egymással, mert a két színész is ugyanúgy beszél egymással.

6. Garciának eredetileg csak egy rész erejéig kellett volna szerepelni, azonban annyira megkedvelték a karakterét, hogy végül főszereplő lett.

7. A kognitív interjúk a valóságban nem így működnek. 

8. Minden részt Kaliforniában forgattak le.

9. A.J. Cook és Jennifer Love Hewitt terhessége azért lett beleírva a sorozatban, mert a valóságban terhesek lettek. Cook fia még szerepelt is a sorozatban.

10. Thomas Gibson azért hagyta ott a sorozatot, mert összeveszett a rendezővel.

+1. Az openingben, amikor a karakterek megjelennek egymás mellett, a háttérben az összes képen valódi sorozatgyilkosok vannak.

(Forrás: )

2 megjegyzés:

  1. Imádom ezt a sorozatot. Nemrég neztem végig a 13. évadot. Amikor megláttam, hogy erről írtál rögtön érdekelni kezdett :)

    Az utolsó évadokban már tényleg túl gyakran jönnek és mennek a szereplők. A végre már szinte teljesen lecserélődik a kezdeti csapat. Ettől függetlenül kíváncsi vagyok, hogy neked ki a kedvenc szereplőd?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedvencből van egy pár. :) leginkább azt a csapatot szeretem, akik a 3-5 évadban vannak benne. Tehát Garcia, Morgan, Rossi, Hotchner, Emily, Spencer és Reid. :) Ők a kedvenceim. :) Neked?

      Törlés

Üzemeltető: Blogger.